Ordonanța privind privatizarea sănătății, pe ordinea de zi a ședinței de guvern de astăzi

În plin scandal, ministrul Victor Costache a finalizat ordonanța de urgență prin care se permite accesarea serviciilor din partea spitalelor private.

Documentul se va afla pe ordinea de zi a şedinţei de guvern de astăzi, în măsura în care are toate avizele, potrivit qmagazine.ro

„Este un proiect de ordonanţă de urgenţă care modifică legislaţia în domeniul Sănătăţii, care, ca şi principală reglementare, practic, permite accesul nediscriminator al cetăţenilor la serviciile de sănătate, finanţate din programele de sănătate ale Casei, care, practic, permite ca cetăţenii să acceseze servicii din partea spitalelor private. În condiţiile în care proiectul de ordonanţă are toate avizele, cu siguranţă va fi pe ordinea de zi a Guvernului”, a declarat Ludovic Orban, întrebat dacă proiectul de OUG va fi aprobat astăzi de Guvern.

PSD consideră că este „o iluzie” credința că dacă statul decontează, românii se vor putea trata gratuit în spitalele private. PSD solicită „imperativ” guvernului Orban să nu privatizeze programele naționale de sănătate,

„Românii vor fi obligați să scoată bani din buzunar pentru sănătate! Ordonanța Cine are bani trăiește, cine n-are, moare este încununarea celor 3 luni de guvernare liberală!

Este o iluzie că, dacă statul decontează, românii se vor putea trata pe gratis într-o clinică privată! Când vor trece pragul unui spital privat vor trebui să se asigure că au bani în portofel pentru toate serviciile conexe tratamentului decontat (taxa de scaun/pat, consultații, materiale sanitare etc.)

#PSD solicită imperativ guvernului Orban să NU privatizeze programele naționale de Sănătate!

Dacă interesul cetățeanului este primordial, și nu interesul unor firme private, guvernul liberal trebuie să precizeze clar în actul pe care vrea să-l promoveze că este interzisă orice tip de coplată în tratamentele afecțiunilor cuprinse în programele naționale de sănătate!”, se arată pe pagina de Facebook a partidului.

CE PRESUPUNE OUG PREGĂTITĂ DE MINISTRUL SĂNĂTĂȚII?

Infarctul miocardic acut și accidentul vascular sunt bolile  care generează o mortalitate mare în România. Cauza? Lipsa centrelor de cardiologie intervențională și de stroke.

Spitalele private au fost incluse în programele naţionale de sănătate gestionate de CNAS, încă  2014. Modificarea actuală este o actualizare a legislației din 2014 în care era lăsat în suspans această formulare ambiguă: când sunt excedate anumite capacităţi de primire pot fi accesate de către pacienți anumite servicii, lucru absolut neclar şi greu de interpretat. Mai mult, se dă posibilitatea ca spitalele de stat care au această capacitate să trateze pacienții critici cu infarct miocardic, accident cerebral, etc.

Astfel, crește numărul unităților sanitare în care se rezolvă astfel de cazuri, pacientul doar beneficiază de tratament, nu plătește nimic.

În cazul spitalelor private, pacienții nu vor plăti nimic în plus.

In cazul  pacienților aflați în stare critică (infarct miocardic, AVC, etc), prin modificarile aduse astazi se deschide  pacienților accesul și la alte spitale de stat decat pana acum dar si private care pot opera aceste programe. De exemplu, programul de infarct miocardic acut, care va permite mai multor centre să-l opereze, creând accesibilitatea pacienților și reducând timpul din momentul stabilirii diagnosticului și rezolvarea intervențională.

De exemplu, un pacient cu infarct miocardic acut din Craiova  nu va mai trebui transportat la București pentru a fi preluat de un mare spital din capitală, deja supraaglomerat, ci va putea fi rezolvat la centrul de cardiologie din Craiova.

A doua modificare importantă este pentru Programul Național de Oncologie. Mecanismul este asemănător, noutatea o constituie crearea unui subprogram, cel de chirurgie oncologică. Acest proiect  face parte din strategia de a combate cancerul în România, o strategie pe patru piloni și pune accent pe depistarea precoce a cancerului.

Astfe,l pentru un bolnav de cancer se vor face servicii integrate în care sunt prinse toate componentele: medicamente, radioterapie, intervenții chirurgicale. Și pentru acești pacienți, ministerul deschide posibilitatea de a opta între spitalul de stat și cel privat.

PREVEDERI ALE ORDONANȚEI, CARE NU AU FOST DISCUTATE ÎN SPAȚIU PUBLIC

Ordonanța va da startul, în anul 2020, derulării programului național pentru persoanele cu afecțiuni din spectrul autist, precum și faptul că în cadrul unor  programe naționale de sănătate curative, vor fi acordate în premieră, conform recomandărilor comisiei europene, servicii integrate (pot cuprinde, după caz, medicamente, servicii de logopedie, consultații psihologice, investigații paraclinice, logoped,  etc.), această modificare legislativă este absolut necesară.

O altă modificare a Legii 95, propusă prin ordonanță este corectarea unei nedreptăți care li se făcea pacientelor cu vârsta de peste 18 ani, care deși beneficiau de decontare din fondul de sănătate pentru reconstrucție mamară prin endoprotezare, în cazul intervențiilor chirurgicale oncologice. Până acum pacientele trebuiau să plătească pentru intervenția chirurgicală de simetrizare a glandei mamare. După aprobarea OUG,  contravaloarea intervenției va fi decontată de CNAS.

Deasemenea, o altă prevedere se referă la persoanele care au lucrat în străinătate și care au cotizat la bugetul asigurărilor de sănătate a altui stat membru din UE. Acestora li se va asimila perioada de cotizare  de acolo și în sistemul de asigurare românesc.

O altă modificare vizează durata de acordare a concediilor și a indemnizației pentru incapacitatea temporare de muncă în cazul unor boli cu caracter special.

De exemplu, pentru tuberculoză, concediu se dă din prima pe toată perioada de tratament, până la vindecare. Nu mai trebuie să vină pacientul lunar, la medicul specilalist pentru prelungire. Pentru unele boli cardiovasculare, stabilite de CNAS, perioada de reavizare a a concediului va fi de un an, în intervalul ultimelor doi ani și un an și sase luni pentru SIDA și neoplazii, tot în același interval de timp.

Nu au fost neglijați nici personalul militar în activitate, polițiști  și funcționari publici cu statut special, care vor beneficia de indemnizații de asigurări de sănătate și de posibilitatea de a-și lua concediul medical, pentru îngrijire copil bolnav.

173Distribuie:

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *