Lege cu dedicaţie. Cum l-a mufat premierul Orban pe Victor Ponta la banii statului. „E preţul moţiunii de cenzură“

Guvernul a acceptat un amendament la buget prin care, doar în 2020, vor primi finanţare de la stat toate partidele care au parlamentari, nu doar cele care au participat la alegerile din 2016. Decizia e cu dedicaţie pentru ProRomânia. Potrivit unor surse politice, amendamentul a fost negociat direct de Victor Ponta cu Ludovic Orban şi Florin Cîţu. „E preţul moţiunii de cenzură“, susţine unul dintre parlamentarii PNL, potrivit adevarul.ro

În bugetul pe 2020, la articolul 47, apare o derogare pentru anul în curs: „Pentru anul 2020, subvenţiile acordate partidelor politice, prevăzute în bugetul Autorităţii Electorale Permanente, se acordă pe baza numărului total de parlamentari înscrişi în fiecare dintre partidele politice la data de 1 ianuarie 2020“. Aşadar, Guvernul nu mai ţine cont de rezultatul alegerilor din 2016, ci de numărul de parlamentari înregistrat de partide la începutul acestui an. Decizia afectează în primul rând formaţiuni mărunte ca ALDE şi PMP, decimate de traseism, dar şi PSD, partid care a pierdut peste 20 de senatori şi deputaţi, cei mai mulţi plecaţi la ProRomânia.

Care e singurul câştigător al modificării legislative? Partidul condus de Victor Ponta. ProRomânia nu a participat la alegerile parlamentare din 2016, deci nu ar fi trebuit să încaseze niciun ban de la bugetul de stat. Însă derogarea oferită, surprinzător, de Guvern le umple buzunarele celor din ProRomânia, care la 1 ianuarie 2020 figura cu 28 de deputaţi şi 1 senator. Potrivit unor surse politice, ProRomânia va încasa în jur de 1 milion de lei lunar, proporţional cu numărul de parlamentari, chiar dacă subvenţiile partidelor au fost tăiate cu 30% de Guvernul Orban. Iar suma va rămâne aceeaşi, indiferent de mişcările de trupe din ProRomânia.

Victor Ponta a pierdut deja o mână de aleşi care au trecut la PNL, iar alţii sunt pregătiţi să se întoarcă în PSD. Însă chiar dacă Ponta va rămâne singur-cuc în partid până la finalul anului, Pro România tot va înghiţi 1 milion de lei în fiecare lună – bani publici. 2020 este un an foarte încărcat pentru partide, cu două rânduri de alegeri, deci două campanii electorale extrem de costisitoare, în care subvenţia oferită de stat e sursă principală de finanţare.

1003Distribuie:

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *