Declaratiile presedintelui ALDE Calin Popescu-Tariceanu, dupa consultarile de la Cotroceni

Calin Popescu-Tariceanu: Am avut o discutie cu presedintele, care a dorit sa asculte punctul nostru de vedere in legatura cu situatia de criza in care ne aflam. As rezuma in doua puncte pozitia ALDE.

In primul rand, de la bun inceput i-am spus presedintelui foarte explicit ca nu suntem in favoarea solutiei alegerilor anticipate si acest lucru din doua considerente. Primul, cel legat de ordin procedural, constitutional. Constitutia prevede niste pasi care sunt extrem de anevoiosi si consumatori de timp. Drumul pana la alegerile anticipate inseamna aproximativ patru luni de zile care creeaza o serie de consecinte defavorabile. Constitutia Romaniei nu este una care sa faciliteze recurgerea la alegerile anticipate. Din contra, a fost gandita sa faca cat mai dificila recurgerea la aceasta solutie. Consecintele pe care le produce derularea procedurii de alegeri anticipate creeaza in toata aceasta perioada un imens blocaj administrativ, economic, cu consecinte grave asupra situatiei din tara si, in final, asupra cetatenilor, care nu au de ce sa sufere. Administratia in astfel de cazuri se blocheaza, pentru ca functionarii vor astepta sa vada cine sunt noii sefi, sa vada cine se schimba, cine ramane; cetatenii si institutiile in relatiile reciproce nu vor sti cum sa functioneze din acest motiv. Consecintele economice sunt la fel de preocupante pentru ca vor fi presiuni pe cursul de schimb, plus ca multe dintre intreprinderile economice nu vor putea sa isi deruleze planurile de afaceri, mai ales cele care lucreaza in relatie cu institutiile statului.

De aceea, i-am spus presedintelui ca ni se pare aceasta solutie nepotrivita, mai ales ca economia de timp la care se ajunge este una nesemnificativa in final. Alegerile anticipate ar putea fi organizate cu 3 – 4 luni inainte de alegerile la termen. Deci, o tevatura uriasa pentru un castig care nu mai este semnificativ.

Al doilea subiect pe care l-am discutat a fost cel cu privire la desemnarea prim-ministrilor. I-am spus ca ALDE nu are o propunere de premier. I-am spus ca ni se pare firesc ca o propunere de prim-ministru sa vina din partea partidelor care au ponderea cea mai mare in Parlament si ca avem toata deschiderea de a discuta cu partidele politice gasirea unei solutii de agregare a unei majoritati care sa poata sa formeze, sa dea votul de sustinere pentru viitorul prim-ministru. Acest lucru nu e foarte simplu, avand in vedere ca PNL s-a pozitionat oficial, spunand ca nu vor vota primul ministru Orban, in cazul in care va fi desemnat. Suntem intr-o situatie nefireasca, in care partidul din partea caruia se desemneaza primul ministru nu isi voteaza primul ministru, pentru ca ambitia este de a se ajunge la anticipate cu orice pret. Sigur ca nu refuzam niciun fel de discutie, iar in perioada urmatoare ma astept sa existe contacte diverse si, asa cum v-am spus, incercarea de a vedea daca se poate agrega o majoritate in jurul unei propuneri de prim-ministru care sa dea o solutie politica de stabilitate, nu care sa conduca la alegeri anticipate.

Aceasta au fost pe scurt discutia pe care am avut-o cu presedintele. Desigur ca am ascultat si punctul de vedere al presedintelui si urmeaza ca dupa ce au loc consultarile intre partide si tinand cont si de propunerea pe care o face presedintele pentru nominalizarea de prim-ministru, sa discutam la nivelul partidului si sa vedem care e solutia pe care o consideram cea mai potrivita din perspectiva electoratului nostru si al interesului ALDE.

Intrebare: Aceasta stare de agregare in Parlament de care vorbiti, ALDE in care parte s-ar situa, pentru ca in ultima perioada nu mai e foarte clar daca ramane alaturi de PNL sau e dispus sa formeze o majoritate cu PSD si Pro Romania?

Calin Popescu-Tariceanu: V am mai explicat ca criteriul principal de luare a deciziilor va fi acela de a nu merge catre o formula de alegeri anticipate. Nu ma intereseaza chestiunea de optiune, de alianta politica, sau electorala, sau de compatibilitate ideologica ci discutam de un lucru clar, punctual, si pe care preseidntele l -a pus pe masa si care reprezinta principala problema: alegerile anticipate.

Intrebare: Deci sunteti impotriva alagerilor anticipate , indiferent cum?

Calin Popescu-Tariceanu: Foarte clar, da .

Intrebare: Exista posibilitatea sa votati alaturi de PSD si de Pro Romania investirea unui guvern Orban ?

Calin Popescu-Tariceanu: Nu stiu. Asteptam, dupa cum v-am spus, ca in perioada urmatoare sa aiba loc diverse contacte, am vazut ca dl prim ministru demis a anuntat ca saptamana viitoare doreste sa aiba consutari cu partidele. Asteptam ca aceasta faza sa se desfasoare. Cred ca e mai putin importanta rapiditate cat gasirea unei solutii care, asa cum am spus, sa dea un guvern stabil care sa poata conduce Romania pana la alegerile la termen. 

Intrebare: Daca nu se ajunge la alegeri anticipate exista posibilitatea ca acest guvern sa ramana interimar pana in toamna cand vor avea loc alegeri. Considerati ca…

Calin Popescu-Tariceanu: Nu stiu ce vrea sa faca PSD, dar nu asta e o solutie, de a avea un guvern interimar. Atentie, guvernul demis are prerogative extrem de reduse. Guvernul demis are sarcina de a conduce treburile curente. El este un guvern care e amputat de maini si de picioare. Nu aceasta e solutia. Solutia e un guvern care sa fie condus de un prim-ministru care a obtinut un vot in parlament si care isi asuma responsabilitatea alegerilor la termen si conducerea tarii, asa cum am crezut ca va face guvernul demis.

Intrebare: Pozitia prezentata azi presedintelui e sustinuta de toti parlamentarii ALDE? Va intreb pentru ca deputatul Andrei Gerea, in urma cu o ora, v-a cerut demisia la un post de televiziune dupa ce ati avut ieri discutii cu social-democratii.

Calin Popescu-Tariceanu: Pentru ca ALDE e un partid democratic se intampla doua lucruri. Sunt si voci distincte, care au dreptul sa se exprime si, pe de alta parte, exista si respectul pentru instantele statutare ale partidului. Azi la ora 12 am avut o reuniune a Biroului Politic Executiv al partidului in care am discutat variantele pe care le avem la dispozitie si in acord cu membrii BPEx am prezentat presedintelui punctul nostru de vedere stabilit, asa cum v-am spus, de BPEx, care m-a mandatat pe mine si pe colegii mei sa venim la Cotroceni in discutia cu presedintele.

Intrebare: Luati in calcul sa faceti un pas in spate din functia de presedinte ALDE?

Calin Popescu-Tariceanu: Nu am de ce.

Intrebare: In momentul de fata credeti ca mai e viabila varianta alegerii primarilor in doua tururi? Mai e posibile, fie pe cale parlamentara, fie guvernamental?

Calin Popescu-Tariceanu: Nu vad cum. Exista o problema, dupa cum stiti, legata si de ordonanta pe care a adoptat-o guvernul alaltaieri. Aceasta problema este…fara sa vreau sa considerati ca este un punct de vedere categoric, un verdict categoric, pentru ca nu am toate datele problemei. Nu stiu daca procedurile necesare adoptarii unei OUG in buna forma au fost indeplinite. Pentru ca, din cate am auzit, nu exista avizul Consiliului Legislativ. Si, din cate stiu, avizul Consiliului Legislativ este obligatoriu, si al CES, in baza unei decizii a CCR. Dar lucrul acesta nu pot eu sa il hotarasc, va trebui verificat. In cazul in care situatia e de lipsa a avizului, atunci ordonanta nu are valabilitate.

Intrebare: Din punct de vedere constitutional, credeti ca presedintele Iohannis poate veni de doua ori cu Ludovic Orban?

Calin Popescu-Tariceanu: Cred ca din punct de vedere constitutional nu e scris nicaieri, in mod explicit, ca nu poate veni. Dar, presedintele, in situatii de criza, are un rol foarte important. El trebuie sa dezlege criza, nu sa o adanceasca. Daca o prima propunere cu Ludovic Orban nu e acceptata de Parlament, a veni a doua oara cu aceeasi propunere evident are o consecinta care e evidenta, si anume de adancire a crizei. Si atunci, cred ca logica Constitutiei nu e aceasta.

Intrebare: PSD si Pro Romania au decis sa il sustina pe Remus Pricopie pentru functia de premier. Care au fost motivele pentru care ALDE a decis sa nu sustina acest candidat?

Calin Popescu-Tariceanu: Pentru ca ALDE e un partid de sine statator, care are propriile lui optiuni, propriile analize si propriile instante de decizie democratica. Asa cum v-am spus, azi la 12 noi ne-am reunit sa discutam cu colegii care e pozitia noastra. Iar pozitia noastra a fost de a nu propune niciun candidat si de a astepta toate propunerile sa apara in discutie. Deci nu facem, nu e un concurs de viteza. Suntem intr-o situatie de criza si toate lucrurile trebuie cantarite foarte bine.

Intrebare: Daca se va ajunge totusi la anticipate, vedeti posibila aceasta solutie a organizarii localelor intr-un singur tur in acelasi timp cu anticipatele?

Calin Popescu-Tariceanu: Sunt doua lucruri diferite. Putem sa avem alegeri anticipate, iar alegerile locale sa se desfasoare fie intr-un tur, fie in doua, nu stiu cum va ramane pana la urma. Daca ordonanta va ramane in picioare si pana la urma fortarea alegerilor anticipate va reusi, atunci sigur ca vom avea situatia clara la care am facut referire si la care ati facut referire. Altfel, s-ar putea sa ramana alegerea intr-un singur tur. E greu de spus in momentul acesta, pentru ca probabil vor fi sesizari la CCR in legatura cu ordonanta, care mai are si alte probleme. Problema majora pe care o vad, eu am vazut textul ordonantei ieri, problema majora pe care eu o vad e legata de legiferarea practic a turismului electoral. De ce spun acest lucru? Pentru ca, logica democratiei parlamentare a dus la crearea unei zone, unei circumscriptii care permite legatura dintre cetateni si ales, si responsabilitatea alesului in fata cetatenilor. In momentul in care se desfiinteaza circumscriptiile electorale, daca nu ai o lista nationala si permiti votul oriunde si oricand, atunci sigur ca aceasta logica e infranta si ea distruge conexiunea, legatura care trebuie sa existe intre alegator si ales. Si aici cred ca e o problema serioasa, care de data asta este de fond si nu numai una de forma.

150Distribuie:

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *