Cutremur de 5,2 pe scara Richter în Vrancea, la 121 km adâncime. Seismul a fost resimțit în București

Un cutremur de intensitate medie s-a produs în zona seismică Vrancea, la ora 3:26 în noaptea de 31 ianuarie, potrivit Institutului Național pentru Fizica Pământului. Cutremurul a fos resimțit în București, Buzău, Focșani, Ploiești, Brașov, Brăila, Galați, potrivit rapoartelor rapide ale aplicației INFP. Distanța epicentrului față de București a fost de 148 kilometri, relatează g4media.ro

UPDATE 4 – ora 04:30 Magnitudinea a fost revizuită din nou la 5,2 pe Richter. Adâncimea cutremurului 121 km.

Intensitatea cutremurului in zona epicentrala a fost de V grad(e) Mercalli – asta înseamnă o intensitate moderată. „Este simțit de aproape toată lumea, unele geamuri se sparg, obiectele care nu sunt fixate se răstoarnă.” – potrivit descrierii din tabelul INFP (vezi mai jos).

04:05 Magnitudinea a fost revizuită la 5,3 pe Richter, iar adâncimea la 120 kilometri.

04:00 Magnitudinea a fost de 5,2 pe scara Richter. Adâncimea la care a fost înregistrată mișcarea a fost de peste 140 de kilometri. Parametrii sunt în schimbare pe site-ul INFP.

03:32 – Inițial cutremurul a fost anunțat cu o magnitudine de 5,4 pe scara Richter, la o adâncime de 126 de kilometri, ulterior datele fiind modificate de Institutul de Fizica Pământului.

Potrivit primelor informații cele mai apropiate orașe de epicentrul cutremurului sunt:

  • Slănic Moldova – 43 km
  • Covasna 45 km
  • Târgu Ocna 47 km
  • Onești – 48 km
  • Nehoiu 50 km

Adâncimea cutremurului arată că a fost vorba despre un cutremur subcrusta, adică este mai adânc de 60 km (crusta), dar nu atât de adânc pentru a fi un cutremur profund (sub 300 km). Un astfel de seism poate provoca pagube mici. Cutremurele subcrustale sunt frecvente în Afganistan, Columbia, Mexic şi în zona Vrancea (România), potrivit INFP.

139Distribuie:

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *