Clanul Mihalache a pus stăpânire pe Copşa Mică

Deşi în ultimii 16 ani, Copşa Mică pare blocată în timp la nivelul anilor 90, Daniel Tudor Mihalache este reales la fiecare patru ani. Locuitorii nu au apă potabilă la robinet, iar mulţi din zona P-uri şi nu numai, nu au adesea apă deloc. Canalizarea nu este funcţională integral nici în ziua de astăzi, deşi a fost luată în primire în 2017 de Primărie. Investiţiile în localitate sunt mici, dar pe bani mulţi cum arată ancheta noastră şi mereu spre aceleaşi firme. Conform Dicţionarului Limbii Române “clan” este o grupare cu anumite interese. În acest caz la Copşa Mică am găsit un clan condus de primarul Mihalache şi format din rude ale sale sau ale unor angajaţi din Primărie. Această grupare acţionează concertat pentru binele lor propriu pe banii publici. Iar locuitorii din Copşa Mică încă mai speră ca oraşul să se dezvolte. Sărăcia este însă prezentă peste tot, iar după închiderea ultimei fabrici, Copşa Mică are toate şansele să devină un „oraş mort”.

În anul 2017, într-un exerciţiu de imagine datorat incapacităţii sale de a atrage fondurile necesare din 2004, primarul Daniel Tudor Mihalache a mers pe jos până la Bucureşti. Motivul declarat presei a fost că vrea să rezolve problema apei potabile în Copşa Mică. Adevărul era însă cu totul altul. Mihalache ştia că în anul 2017 a semnat de luare în primire reţeaua modernizată de apă şi canal făcută pe banii Guvernului. Dar nu a pus-o în funcţiune. El a blocat intenţionat folosirea noii reţele pe diferite motive, lucru dovedit în anul 2018 de o inspecţie a Curţii de Conturi care constata prin decizia nr 36/2018: „Valoare estimată a abaterii constatate este de 29.182.858,38 lei”.

Firmele de casă ale primarului Mihalache

O trecere în revistă a contractelor directe publicate pe SEAP ne dezvăluie faptul că Mihalache a favorizat anumite firme la zeci de contracte în fiecare an. S-au plătit prin contracte mici, în total, sute de mii de lei pentru lucrări mărunte sau chiar ne-executate în realitate. Vom oferi câteva exemple.

Firma Renov Nik Srl din Copşa Mică este cel mai noi campion la contractări directe cu Primăria Copşa Mică. Mihalache i-a acordat acestei firme deţinută de Nicolae Tapalagă, care se pare este tatăl unui angajat din primărie, zeci de contracte directe. În anul 2019, reparaţia acoperişului clădirii SMURD din localitate a costat 24.860 de lei, plătiţi firmei Renov Nik Srl. O lucrare care a constat efectiv în locuirea unor laţi şi a o parte din ţigle şi a durat conform martorilor 3 zile. Dar pe factura înaintată primăriei şi plătită darnic de primar apar câte 90 de ore de muncă per fiecare muncitor…. oare ziua la Primăria Copşa Mică are 30 de ore?
Dar nu este un caz singular. Firma Renov Nik Srl este abonată la banii primăriei Copşa Mică. Vopsitul stâlpilor metalici din oraş este un „sport” preferat al acestei firme la comanda primarului Mihalache. Doar în anul 2019 lucrările de vopsitorie stâlpi şi garduri au înghiţit sume între 2.000 şi 18.000 de lei… aţi ghicit toate la firma Renov Nik Srl. Problema cu toate aceste contracte de vospitorie oferite anual…este că s-au încurcat în stâlpi şi garduri. O anchetă în teren a jurnaliştilor ne-a arătat că mulţi stâlpi care apar vopsiţi de anul trecut… nici nu au fost măcar curăţaţi de vopseaua dată probabil ultima dată în comunism! Dar Primarul Mihalache a semnat şi plătit factura!


O altă realizare pe bani mulţi a firmei este reparaţia acorperişului şi văruitul casei din strada Târnăvioara nr 23. Lucrarea realizată în anul 2019 a costat 26.504 lei. Dar lista de reparaţii la acperişuri sau vospit stâlpi şi garduri a firmei Renov Nik Srl în anul 2019 este foarte lungă şi ajunge la 169.000 de lei total! Dacă adăugăm şi lucrările de anul acesta şi cele din 2017 şi 2018…. suma totată se apropie de 700.000 de lei (adică 7 MILIARDE LEI VECHI)!

Un trotuar cât o casă!

100 de metri de trotuar de pe strada Târnăvioara este un alt exemplu de lucrare scumpă din bani publici, realizată de firma Prietenasul Tudorel Srl. În anul 2019 firma a reparat 100 de metri de trotuar la preţul de 37.739 de lei, adică mai mult ca reparatul unei case… tot din bani publici! Doar că în realitate firma Prieteansul Tudorel Srl este deţinută de nepotul lui Tapalagă, patronul de la Renov Nik Srl, care îi dă adesea acestei firme sub-contractări pe bani publici. Primarul a dat firmei Prietenasul Tudorel Srl contractul cu trotuarul, cu încredinţare directă. Dovadă stă şi contractarea directă anunţată pe SEAP în 12 noiembrie 2019 şi factura dată după realizarea lucrării în 21 noiembrie 2019. În 9 zile, pe hârtie lucrarea a fost gata!

Afaceri de familie cu tatăl vitreg

Afacerile de familie nu sunt noi pentru primarul Mihalache. Omega Srl, firma deţinută de tatăl vitreg al acestuia, Csiszar Attila, a fost abonată conform SEAP la contracte directe mai mici şi mai mari cu sutele în perioada 2005-2017. Aproximativ 1 milion de lei noi a primit firma de la Primăria Copşa Mică. Adică 10 miliarde de lei vechi. Conform localnicilor, firma Omega Srl nu mai funcţionează de ani buni, dar pe hârtie se pare că a facturat ani de zile Primăriei Copşa Mică. Spre exemplu din zecile de facturi emise de Omega Srl sunt dese cele de catering din 2017 de 30 de lei porţia de mâncare, un preţ cel puţin triplu decât pieţul pieţei la aceea vreme.

Primarul face o pensiune pe banii lui sau…?

Coincidenţă sau nu, toate contractele acestea cu sume exagerate sau ne-realizate din ultimii ani, coincid cu lucrările de construcţie la pensiunea domnului primar Mihalache în locul la fosta firmă Omega Srl. Nu putem demonstra că există o legătură între cele două, dar nici nu credem în coincidenţe. De altfel averea primarului Mihalache, conform propriilor declaraţii depuse la ANI, s-a mărit simţitor în anii de când conduce Primăria Copşa Mică. Ştim că soţia nu aduce venituri multe, chiar dacă e director de şcoală, iar salariul de primar nu este aşa mare. Totuşi „harnicul” primar Mihalache a reuşit să aibă terenuri în Axente Sever şi Copşa Mică şi case în Axente, două, şi un apartament în Copşa Mică. Anul 2020 a fost unul şi mai benefic pentru averea lui Mihalache. A primit donaţie un apartament în Cluj Napoca de 72 mp (evaluat pe piaţă la 90.000 de euro) şi a luat o maşină BMW 116. Dacă în 2011 avea datorii 6.000 de euro la o persoană fizică şi vreo 55.000 de lei la bancă, în anul 2018 avea un depozit de economii de 10.000 de euro în bancă şi o pensiune în contrucţie. Anul acesta, conform declaraţiei de avere economiile au crescut la 21.500 euro și 57.000 ron. Dacă adunăm salariile de la Primărie şi ale soţiei rezultă că familia sa nu a cheltuit un leu în ultimii doi ani pe nimic şi i-a pus toţi deoparte…ceea ce ne este greu să credem că nu au mâncat, plătit facturi sau investit într-o pensiune… Omul a strâns bănuţii şi a început investiţia din timpul mandatului, în caz că nu mai este ales să aibă propria afacere.

În concediu în Grecia cu maşina primăriei

Zeci de elevi de liceu din Copşa Mică de ani de zile fac naveta la Mediaş la şcoală cu… autostopul. Cu toţii ştim că se expun zilnic la un risc imens. În acest timp primarul Mihalache foloseşte în scop personal şi nu doar de serviciu, o maşină Ford, alb cu nr SB22PCM, cumpărat de primărie. Ca un bun părinte, îşi duce zilnic fiica la şcoală cu această maşină de serviciu. Dar, şi mai grav, susţin localnicii a plecat în concediu în Grecia cu familia în 2019 tot cu această maşină de serviciu şi a primit de la Consiliul Local şi 7.000 de lei diurnă… pentru că, nu-i aşa, şi în concediu primarul a muncit la vreun simpozion.

Afacerea APA cu prietenul din copilărie

Cea mai mare problemă a oraşului Copşa Mică rămâne apa potabilă la robinet. Dacă de poluarea fabricilor din zonă au scăpat, deşi asta a însemnat şi creşterea numărului de şomeri, oamenii vor apă de băut la robinet. Primarul le-o promite din 2004, dar abia anul acesta, pentru că este an electoral, a pus în funcţiune o parte din noua reţea de apă şi canal. Deşi aceasta este gata din 2017 cum a constatat Curtea de Conturi. În anumite cercuri primarul a declarat adesea că preferă să dea drumul în an electoral la reţea. Oricum departe de a fi rezolvată problema apei. Zone întregi rămân frecvent fără apă. Iar cea care curge la robinet nu este potabilă. „Copșa Mică nu are canal și apă în 2019. Avem o rețea de cișmele stradale, puțuri de mare adâncime, oamenii beau apă de la cișmea. Avem 7 cișmele în zona de blocuri, iar la casă avem fântâni publice. Canalul se varsă în Târnava Mare și plătim în fiecare lună amendă. Este la capăt un contor, care măsoară fluxul și în funcție de asta plătim amendă”, a declarat nonşalant primarul din Copșa Mică, Tudor Mihalache, pentru HotNews.ro în anul 2019.

Concret lucrări s-au făcut la conducte şi câteva bazine pentru viitoarea Staţia de Epurare de firma VIANCO. Firma era controlată ca manager la vremea respectivă de prietenul din copilărie al primarului, Cotae Viorel. Aceasta şi alte câteva, toate abonate la multiple contracte cu Primăria, inclusiv la infrastructura rutieră. Aceasta beneficia la vremea respectivă de bunăvoinţa primarului Mihalache. Bazinele realizate pentru epurare sunt acum năpădite de vegetaţie şi nepuse în funcţiune. Traseul principal iniţial stabilit pentru conductele de apă şi canal care a fost stabilit de specialişti pentru a deservi corespunzător Copşa Mică, Axente Sever, Târnava au fost deviat din pix de primar dincoace de râul Târnava, spre nemulţumirea primarilor din zonă, ceea ce a şi generat controlul Curţii de Conturi din 2018.

Copşănenii vor plăti milioane în restanţe la APĂ

Dar marea durerea a locuitorilor din Copşa Mică este plata apei. Ani de zile, conform unei înţelegeri cu SOMETRA, apa de la robinet, cea nepotabilă, a angajaţilor SOMETRA era plătită de această firmă. Doar că primarul Mihalache ca să mai ia nişte voturi a dispus să nu se încaseze de la mai multă lume apa. Când SOMETRA s-a închis şi furnizorul de apă ABA Mureş a sesizat restanţele uriaşe, primarul a replicat că vor să bage oamenilor „taxă de lux”. De fapt furnizorul a depistat că Primăria Copşa Mică în loc să dea scutire la plată doar angajaţilor SOMETRA, a dat scutire fără acoperire la mult mai multă lume. Şi acum aceşti oameni s-au trezit cu facturi de zeci de milioane pentru apă consumată în ultimii ani. Ei ştiau că au gratuit de la Primărie, dar acordul cu SOMETRA al Primăriei spunea cu totul altceva…

Concluzie: Clanul Mihalache face legea

În Copşa Mică se spune că dacă spui ceva de rău de primar, cu atât mai rău să scrii, cum facem noi, nu mai poţi călca în localitate. Probabil inspirat de filmele cu mafioţi şi a lor „Omerta” primarul crede că poate călca legea cum consideră. Interesant că în afară de prejudiciul uriaş descoperit de Curtea de Conturi în 2018, nicio altă instituţie de control nu a aruncat un ochi în contractele primăriei din ultimii ani, despre care am scris mai sus. Ar fi găsit tot felul de „minuni” cum ar fi prize pentru blocurile ANL la aproape 400 de lei bucata!! Surse de cadrul PNL, unde primarul este membru, spun că până şi propriul partid a dorit să se lepede de el, dar nu au avut cu cine să îl înlocuiască. Cert este că la mai toate manifestările politice liberale primarul Mihalache nu mai este invitat. Probabil că s-a aflat şi acolo despre fărădelegile sale din Copşa Mică. Sperăm doar că şi instituţiile abilitate de control să facă un popas la Primăria Copşa Mică. Suntem siguri că vor găsi multe contracte realizate ca prin minune, peste noapte, pe bani mulţi…. bani publici!

4093Distribuie:

3 comentarii la „Clanul Mihalache a pus stăpânire pe Copşa Mică

  1. Si clanul susa,benghea, novac ce au făcut timp de 12 ani de zile, absolut nimic, doar au furat ,proiectele si aprobările făcute de alți, ei doar au furat.Plus de alta ,ce a făcut primarul duminica la alegeri, e firesc sa arate la țigani unde sa voteze iar viceleprimar Benghea împreună cu consilierul Georgescu au umblat seara după țigani sa ii aducă la botez.Rusine sa va fie clanului susa si benghea iar copiii primarului Amenință, sunt niște drogați ,mergeți si consumați faina si dați si fratele vostru Jurca

  2. Si la regatanul de Georgescu, care este un pupincurist si un regatan împuțit, Oltean care ii place sa lingă si sa apuce la ciolan, trece luna si ia bani degeaba,iar pupincuristul Orlandea Dumitru barfitorul din seica mare cu tot clanul orlandea si.susa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *