Caracatița milițienilor pensionari de la Transelectrica, TUN de 22, 5 milioane euro

În plină criză economică, caracatița milițienilor pensionari din fruntea Transelectrica dă un tun de 22,5 milioane de euro pe sediul din strada Olteni. Acest tun dat de conducerea Transelectrica va crește prețul energiei electrice plătit de fiecare cetățean.

Vineri 5 iunie, sediul societății Transelectrica a devenit scena unui conflict între Președintele-director Cătălin Nițu și directorul Augustin Marian Răducu pe de o parte și departamentul juridic al instituției pe de altă parte. Nițu și Răducu sunt pensionari MAI, beneficiind fiecare de o pensie de 3000 de Euro lunar și de un salariu de la Transelectrica ce depășesc 3000 de Euro lunar. Cei doi foști polițiști sunt și prieteni apropiați. Nițu este omul lui Antonel Tănase, Secretar General al Guvernului și președinte al PNL Sector 3, care l-a și susținut pentru șefia Transelectrica, fostul polițist fiind și membru al Biroului Politic al PNL Sector 3.
De când Nițu a fost pus în funcția de președinte-director al Transelectrica, a început ca la Miliție, cercetarea disciplinară a tuturor angajaților care critică directoratul instituției sau pun la îndoială deciziile luate de directori. Este binecunoscut cazul unui specialist tehnic care a fost recent sancționat disciplinar pentru că a îndrăznit să comenteze o decizie tehnică cu care el nu era de acord.
După instalarea în funcție, Directoratul a emis o hotărâre care interzice oamenilor să-și mai exprime opiniile pe Facebook și Whatsapp atât timp cât ele contravin celor ale conducerii, justificând această încălcare a dreptului la liberă exprimare garantat de Constituție și CEDO cu explicația că „Directoratul este îndreptățit să ia hotărâri de directorat”.
Cu toate astea, cineva din instituție a scurs la presă un document despre intenția celor doi pensionari MAI să achiziționeze clădirea din București unde funcționează instituția începând cu anul 2010, urmând să achite unei societăți deținute de trei israelieni suma de 22,5 milioane de EURO. „În plină criză economică, caracatița milițienilor pensionari din fruntea Transelectrica dă un tun de 22,5 milioane de euro pe sediul din strada Olteni. Acest tun dat de conducerea Transelectrica va crește prețul energiei electrice plătit de fiecare cetățean. Precizăm că Transelectrica mai deține în proprietate un sediu imens, în clădirea din Bulevardul Magheru nr. 33, dar este o clădire lăsată intenționat de ani de zile în paragină și care nu se renovează tocmai pentru a se plăti chirie celor de la SC Dagesh Rom SRL pentru clădirea de birouri din stradă Olteni și acum pentru a fi cumpărată cu 22,5 milioane euro.”, a scris ziarul Național în ediția sa de joi, 4 iunie. Pe larg AICI.

Turbat, joi dimineață, Nițu a strâns într-o ședință fulger directoratul care a decis că cel mai probabil una din cele trei doamne de la juridic, Alina Cristiadis, managera departamentului, Sorinela Nicolae și Camelia Oprea, poartă vina scurgerii documentului către ziarul Național. Contrar legii avertizorului public 571/2004, Directoratul a emis o decizie prin care s-a hotărât „sechestrarea și ridicarea tehnicii de calcul” folosite de cele trei juriste.
Decizia este ilegală, avertizorii de integritate care ies sub protecția anonimatului în presă fiind protejați prin Legea 571/2004, la fel ca martorii din Legea nr. 682/2002 privind protecția martorilor, respectiv oricine află identitatea avertizorului fiind obligat să o protejeze. Dar decizia directoratului nu este doar ilegală, ci și una de intimidare pentru că la Transeelctrica, fiind o companie de siguranță națională, toată tehnica de calcul din companie este supravegheată în timp real de TeleTrans, chiar și parolele computerelor fiind instalate de IT-iștii TeleTrans.
Vineri când s-au prezentat la serviciu, cele trei juriste au găsit butucul de la birou schimbat nemaiputând intra în birou. Șefa biroului a apelat 112, având o sumă destul de mare de bani lăsată în birou, apelul fiind transferat către Secția 10 de Poliție. Doi polițiști au venit la sediul Transelectrica și după negocieri cu domnul Răducu, amenințător și arogant cu oamenii legii, biroul a fost deschis pentru ca juristele să-și poată lua lucrurile personale. Cu această ocazie s-a constatat că dintr-o pungă cu hănuțe de copil a dispărut plicul cu o sumă importantă de bani, provenită spun sursele noastre din celebra „roată” care se practică între mai mulți angajați (în fiecare lună se strâng câte X lei de la un grup de 12 angajați și suma de 12*X este luată lunar de unul din cei 12). Jurista-șefă strângea chiar ea banii de la colegi și cu toate că se știa acest aspect în companie, când s-a schimbat butucul la birou, nu s-au luat măsurile necesare pentru inventarierea și protejarea bunurilor personale. Deși Răducu a încercat să-i intimideze și pe cei doi polițiști apelându-l sau făcându-se că-l apelează pe șeful Secției 10, cei doi oameni ai legii au cerut acces la camerele de supraveghere de pe etajul unde s-a întâmplat incidentul. Cum li s-a spus că toate camerele video de pe etaj nu au funcționat joi și vineri, cei doi au chemat criminaliștii de la Secția 10 pentru a lua amprente. Dar, prinde orbul, scoate-i ochii.
Spre după-masă și-a făcut apariția la sediu și șeful Secției 10 care a discutat cu cei doi pensionari MAI.

Supărați că juristele care i-au ajutat întotdeauna gratuit în problemele legale personale sunt umilite, amenințate și abuzate, mai mulți angajați ne-au contactat și ne-au povestit ce freamăt e în instituție. Așa am aflat că Alina Cristiadis este foarte iubită de colegi, că ea a conceput cap-coadă Legea 120/2019 privind unele măsuri necesare pentru realizarea lucrărilor și implementarea proiectelor de importanță națională privind rețeaua electrică de transport, care rezolvă majoritatea problemele Transelectricii și a susținut-o în Parlament la toate comisiile, înainte de votare, că i-a ajutat mereu pe colegi, gratuit, cu cereri personale către instanțe și sfaturi juridice și că ei vor merge ca martori în instanță pentru ea și pentru celelalte două colege. Unul dintre ei ne-a trimis și fotografia în care se vede cum doar pentru a fi o lecție pentru ceilalți angajați, cele trei juriste nemaiavând birou stau în fața clădirii: Cristiadis e cea cu bluză albă și papuci galbeni, Sorinela Nicolae e cea cu geacă maro, blonda e Camelia Oprea. Bărbatul cu mănuși e criminalist la Secția 10. Repetăm: cele trei femei nu au fost concediate, nu sunt cercetate disciplinar, ci doar li s-a interzis să mai muncească ele fiind obligate însă să se prezinte la serviciu.

Îi anunțăm pe cei doi pensionari MAI că cei care ne-au semnalat cazul celor trei juriste au devenit ei înșiși avertizori de integritate și vătămându-le dreptul la protecția avertizorului prin încălcarea Legii 571/2004, sunt pasibili de închisoare de la 2 la 7 ani prin comiterea infracțiunii de abuz în serviciu. Legea 571/2004 poate fi citită integral pe site-ul Ministerului justiției AICI.

Sursa: https://www.curentul.info/dezvaluiri/haos-la-transelectrica-politia-a-descins-la-sediul-companiei-dupa-o-decizie-luata-de-cei-doi-pensionari-mai-care-conduc-institutia/?fbclid=IwAR3yaOvWgAD8ZQ21mkxRq3JqBayuAeyHqw2ymh3g1I_U6ijJJduj9huYw-Q

317Distribuie:

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *