Astrid Fodor și controlul absolut asupra companiilor municipale ale Sibiului

FDGR Sibiu a primit, gratie susținerii pe care i-a arătat-o cât s-a putut de limpede președintele Klaus Iohannis (la acea vreme instalat deja la Cotroceni de câteva luni) un consistent vot favorabil la alegerile din 2016. Era momentul la care devenea primar, după șase luni de interimat, fostul viceprimar Astrid Fodor.

Cu timiditate inițial, apoi cu tot mai multa determinare, Astrid Fodor a preluat controlul direct și absolut asupra a tot ceea ce mișcă în sectorul public municipal.

Un exemplu edificator la vremea respectiva a fost înlăturarea directorului general al societății de transport în comun Tursib, Adrian Popa realizata sub presiunea vehicularii în spațiul public a unei prime de performanta cu care primarul Fodor nu era de acord și în contextul cum nu s-a putut mai fericit al modificării legislației de reglementare a funcționarii consiliilor de administrație din societățile municipale. Desigur, primele de performanta se acorda și astăzi , fară să fie cazuri publice și fară că primarul să mai fie nemulțumit.

FDGR , prin majoritatea pe care a obținut-o în Consiliul Local Sibiu controlează și Adunările Generale ale Acționarilor (Consiliul Local Sibiu acționar unic) ale societăților Piețe Sibiu SĂ, Urbana SĂ, Apa Canal Sibiu SĂ și Tursib SĂ (plus DPC SĂ afata în “moarte clinica” ). Majoritatea FDGR are ultimul cuvânt în aprobarea componentei consiliilor de administrație și a echipelor de management din companii. Iar în FDGR ultimul cuvânt în chestiuni legate de municipiul Sibiu îl are Astrid Fodor. Și pentru că Adunările Generale ale Acționarilor (AGA) din cele patru companii municipale (în fapt AGA = Consiliul Local Sibiu) erau prea departe de deciziile executive, primarul Fodor a instalat prin votul FDGR consilii de administrație formate din întrepătrunderi de oameni.

Concret , directorul de la Apa-Canal, Vasile Maier, este și în consiliul de la Tursib, directorul de la Urbana , Ovidiu Mircea, este președinte al consiliului la același Tursib, directorul de la Urbana, Ovidiu Mircea este și în consiliul de la Apa-Canal, Daniela Chialda , directorul economic de la Urbana este și membru în consiliul de la Apa-Canal și așa mai departe. Este o forma de control încrucișat și de rotunjire consistenta a sumelor pe care toți acești oameni le încasează gratie bunăvoinței FDGR. Nivelul lor de competenta multilaterala a acestor oameni, specialiști atât în servicii de apa cât și în servicii de management imobiliar, cât și în servicii de transport public este surprinzătoare , dar deloc ieftina.

Mai mult, FDGR face gesturi și fata de clientela proprie, în ciuda multiplelor declarații cum că asta nu s-ar întâmplă. În Consiliul de Administrație al Tursib SĂ i s-a făcut loc proprietarului Buechercafe din Sibiu , membru al presbiteriului Parohiei Evanghelice cetățeanul german Kielhorn Jens. Probabil întâmplător , tot în spațiul administrat de Kielhorn a avut loc și lansarea candidaților FDGR la alegerile locale din acest an… Fară îndoială, specialist în transport în comun.

Și loialitatea altor persoane a fost asigurata de Astrdi Fodor prin prezenta în consilii de administrație (cca 2500 lei lunar): directorul Domeniului Public, Lucian Vizantie – în Consiliul de Administrație al Urbana și Ioana Dancanet , directoarea Băii Neptun (fosta iubita a unuia dintre băieții primarului Fodor) – în Consiliul de Administrație al Piețe Sibiu SĂ.

FDGR și Astrid Fodor folosesc aceasta forma de fidelizare a managementului companiilor, încrucișează aceeași oameni pentru că accesul la informațiile din interior să fie cât mai redus și pentru că totul , de la bani , la decizii, să rămână “în familie”

2114Distribuie:

4 comentarii la „Astrid Fodor și controlul absolut asupra companiilor municipale ale Sibiului

  1. terminat cu minciunile, specialiști în a incasa indemnizații… priviți în ce consta achizițiile de autobuze de la Sibiu și cum le-a achiziționat… cu fonduri BERD… adică rate… autobuze turcești care dau randament 80% doar vara… asta au făcut specialiști mult lăudați… rate și autobuze de rahat…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *