Asociația „17 Decembrie” Timișoara: Moise Guran (USR) răspândește minciuni despre revoluţia din decembrie 1989

Ca urmare a „cooptării” lui Moise Guran în funcții de conducere în cadrul Uniunii Salvați România (USR), Asociația „17 Decembrie” Timișoara a răniților și familiilor îndoliate din revoluție a adresat o scrisoare deschisă către membrii și simpatizanții partidului, făcând apel la aceștia să „să se împotrivească avansării domnului Moise Guran în funcții înalte în acest partid” , potrivit romaniacurata.ro

Motivul? Membrii asociației reclamă pozițiile lui Moise Guran prin care, susțin aceștia, a răspândit minciuni despre revoluția din decembrie 1989 prin care a justificat crimele săvârșite atunci de regimul comunist împotriva populației. Unul dintre textele lui Guran invocate de revoluționari a fost publicat în aprilie 2014 și pe platforma România Curată, fraza cheie fiind cea în care Moise justifică crimele regimului comunist de la Revoluție susținând că „România ar fi sucombat ca stat”.

În evenimentele din Ucraina despre care se vorbește în articolul domnului Guran, se cunoaște existența unei implicări militare din străinătate (rusești), dar în același articol autorul pretinde că același lucru s-ar fi întâmplat și în România în 1989, scriind despre „infiltrarea unor aşa-zis civili, nişte turişti, cum le-am zis noi în decembrie 1989, care, la fel, au încercat să aprindă o revoluţie la Iaşi, apoi la Timişoara, după care s-au mutat spre Bucureşti”, ceea ce reprezintă o dezinformare cu privire la realitatea faptelor din decembrie 1989 din România. Cunoaștem faptul că teoria că revoluția din 1989 ar fi fost inițiată de agenți străini a fost intens vehiculată în ultimii 30 de ani de către forțele interesate să justifice crimele din 1989 (primul care a susținut asemenea teorii fiind Nicolae Ceaușescu), dar faptul că domnul Moise Guran le dă crezare arată din partea dânsului capacitate intelectuală scăzută și lipsă de discernământ. Amintim că după 30 de ani de cercetări, Parchetul Militar concluzionează în rechizitoriul din „dosarul revoluției”: „Probatoriul administrat nu a evidenţiat existenţa unei implicări armate străine pe teritoriul României în timpul Revoluţiei din decembrie 1989”.

Nu cunoaștem exact motivația care l-a făcut pe domnul Guran să scrie cele amintite, dacă dânsul a dezinformat conștient, având un interes pe care îl putem doar bănui, ori dacă crede sincer în ceea ce a scris. Dar în amândouă aceste ipoteze considerăm că este inoportună promovarea în funcții înalte politice a persoanei sale.

Noi, răniții și familiile îndoliate din revoluție de la Timișoara, nu dorim în funcții politice în România pentru care ne-am riscat viața ori și-au dat viața membri ai familiilor noastre, persoane mincinoase, care dezinformează voit, ori persoane cu capacitate intelectuală scăzută, lipsite de discernământ, manipulabile, analfabeți funcționali. Din acest motiv facem apel către membrii și simpatizanții Uniunii Salvați România să se împotrivească avansării domnului Moise Guran în funcții înalte în acest partid.

Până și Cristian Tudor Popescu a reacționat față de zisele și atitudinea fostului său coleg de la Europa FM, politician de altfel de multă vreme, dar CTP s-a tot făcut că nu vede. Cele mai savuroase trei pasaje din articolul prin care CTP se dezice de jurnalistul Guran, pentru amuzamentul tuturor:

Nu m-au entuziasmat vreodată stilul forfotă, bălăriile logice, apărute după sentințe bombastice și greșeli de informare ale domnului în chestiune.

Însă a spune că armata a făcut bine că a tras în cetățenii revoltați ieșiți în stradă în decembrie 1989, la Timișoara, la București, la Sibiu, la Cluj și în alte orașe ale țării, deoarece altfel România ar fi sucombat ca stat, nu înseamnă numai prostie alfabetizată. […] Înseamnă o hâzenie pură, clocind în miezul sufletului.

Regret doar orice vorbă schimbată vreodată cu acest ins. Vă rog să mă iertați, stimați Republicani, și vă asigur că asta nu se va mai întâmpla în această viață.

Dragi USR-iști, dacă nici pe zelosul vostru anticorupție, Cristian Tudor Popescu, nu-l luați în seamă, atunci pe cine? Că pe cetățenii care au votat USB și Nicușor Dan în 2016 ori pe susținătorii „hardcore” din mișcarea Roșia Montană sigur nu.

159Distribuie:

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *