Abonaţii FDGR-ului la banul public. Astăzi Baronul Asfaltului Ştefan Băcilă

Ne propunem o serie de dezvăluiri despre oamenii influenţi din judeţul Sibiu, abonaţi de ani buni la banul public, cu precădere la Primăria Municipiului Sibiu, sub conducerea FDGR. Puţini sibieni poate îşi mai amintesc, dar în perioada 2008-2012 majoritatea lucrărilor de infrastructură le făcea o firmă din judeţul Braşov, Vectra Services Srl. Şi mai puţini ştiu că artizanul aducerii firmei la banul public oferit pe atunci de primarul FDGR, Klaus Iohannis, era un ţăran din Orlat, pe nume Ştefan Băcilă. Interesul acestuia era indirect. Firma Vectra Service Srl oferea subcontractări firmei lui Băcilă, Terra Building Srl din Orlat. Şi uite aşa a început istoria înavuţirii lui Băcilă din contractele Primăriei Sibiu.

De la pavaje cu o echipă la zeci de lucrări

Firma Terra Building Srl a apărut în anul 2001 în Orlat specializată pe pavaje. Ştefan Băcilă, patronul, a început timid, dar a priceput repede că trebuie să prindă contracte pe bani publici. Şi a adus o firmă mai mare, Vectra Services Srl din Zărneşti, Braşov, controlată de Marcel Butuza, numit pe atunci prinţul asfaltului. Şi banul public de la Primăria Sibiu cu semnătura lui Iohannis pe contracte a curs şi a curs… până în anul 2013 când firma Vectra Services şi-a declarat insolvenţa. Chit că luase milioane de euro de la multe primării, inclusiv de la Sibiu, firma avea datorii de 52 de milioane de euro. Aici, sursele noastre spun că Băcilă a avut un rol crucial. El a băgat la înaintare în toate contractele din aceea perioadă firma Vectra Services, dar firma sa mică, dar în creştere, Terra Building Srl lua majoritatea banilor.

Apoi în anul 2012, Băcilă iese la rampă. Alături de Iohannis în plină campanie electorală pentru alegerile locale, anunţă în conferinţă de presă primul mare contract direct semnat de firma sa Terra Building şi Primăria Sibiu. Un mizilic: 1,4 milioane de euro pentru reabilitarea a 5 străzi mici. Şi de aici au început să curgă contractele de la Primăria Sibiu fie directe, fie indirecte prin alte firme sau asocieri, fie prin licitaţii. Dar cu măsură, Iohannis dădea şi la alte firme contracte. Apoi Iohannis a plecat la Bucureşti şi a rămas doamna Fodor primar….

Fodor şi Băcilă, o dragoste pe zeci de milioane de euro

Sumele primite de firma lui Băcilă, Terra Building Srl de la Primăria Sibiu, în era Iohannis abia au atins în total 7 milioane de euro în toţi anii din 2012. Dar odată cu venirea ca primar a lui Astrid Fodor lucrurile au luat avânt. În ultimele 12 luni, Primăria Sibiu a semnat contracte de peste 15 milioane de euro cu Terra Building Srl!

Dar seria contractelor mari a început din anul 2016. Mai mult, Băcilă şi-a mai tras o firmă, Nord Construct Srl care a primit şi ea contracte de la Primăria Sibiu, de obicei în asociere cu Terra Building Srl. Nu putem ştii dacă firma Nord Construct Srl nu a licitat cu preţuri mai mari contra firmei Terra Building Srl în licitaţiile organizate de Primăria Sibiu… dar cert este că Terra Building Srl câştigă aproape tot în ultimii ani în Sibiu de la stadion la drumuri. Şi uite aşa o firmă de pavaje, face acum şi infrastructură rutieră şi gazon de teren de fotbal. Ce nu face omul Băcilă pentru bani…


Terra Building devine o firmă multi-lateral dezvoltată, aşa cum i-ar fi plăcut lui Ceauşescu. Din iarna lui 2017 primeşte an de an prin încredinţare directă 3,2 la 3,4 milioane lei să cureţe drumurile oraşului Sibiu de zăpadă. Şi cum la noi nu mai prea ninge iarna de 20 de ani… bani câştigaţi uşor.

Cât a dat Fodor lui Băcilă şi de ce?

Am încercat să facem un total al tuturor contractelor primite de la conducerea FDGR a Primăriei Sibiu, dar calculatorul a dat eroare că erau prea multe cifre. Din toate contractele directe, indirecte de pe vremea lui Iohannis, dar mai ales a lui Fodor, Ştefan Băcilă a trecut lejer de 180 de milioane de lei!! Fără să socotim şi firma cealaltă Nord Construct. O privire asupra cifrei de afaceri a firmei vedem cum până în anul 2015 a crescut încet, dar sigur, iar după venirea doamnei Fodor în funcţia de primar afacerile au explodat! Firma Terra Building Srl este tot o firmă sătească. O găsim în Orlat pe strada Nouă la nr 815 unde are o hală, teren şi ceva birouri. De afară nici nu spui că este proprietatea unui miliardar!

Multă lume se întreabă cum a fost posibilă rapida creştere a unui ţăran devenit miliardar în câţiva ani din afaceri cu Primăria Sibiu şi alte primării din zonă? Un posibil răspuns stă în desele asocieri pe care firma Terra Building Srl le are cu firma COMTRAM a lui Ilie Carabulea. Celebrul om de afaceri local, închis de două ori deja pentru diferite infracţiuni economice se pare că i-a deschis multe uşi tânărului Ştefan Băcilă. Afacerile de un avânt incredibil cu Primăria Sibiu ale firmei Terra Building Srl au atras atenţia ANAF anul trecut. Deşi instituţia a demarat o plângere penală contra Terra Building şi Nord Construct, prin sentinţa Tribunalului Bucureşti din decembrie 2019 în dosarul 20221/3/2019, de care presa locală din Sibiu nu a scris un rând, Băcilă şi firmele sale au fost scoşi din proces pentru că… procurorul a cerut neînceperea urmăririi penale contra lor, deşi ANAF a cerut de două ori acest lucru. Când ai prieteni puternici, probabil că faci şi legea în România, după bunul plac.

Ne aşteptăm ca doamna primar Astrid Fodor să semneze zilele acestea încă un contract cu firma Terra Building Srl, tot cu încredinţare directă… nu de alta dar după 28 septembrie poate nu o mai găsim la Primărie. Iar organele competente pot începe anchetele, fără presiune politică, pentru a vedea legătura Fodor-Băcilă pe 150 de milioane de lei, bani publici!

3971Distribuie:

5 comentarii la „Abonaţii FDGR-ului la banul public. Astăzi Baronul Asfaltului Ştefan Băcilă

 1. Părerea mea este că ce arătați dumneavoastră aici pentru mine nu înseamnă nimic , orice Oraș , sat , comună , marile Metropole ale lumii fac investiții din banii publici și nu numai , din diverse finanțări pentru dezvoltarea localităților respective , dumneavoastră prin acest reportaj sunteți cinic și tendențios în ce relatați , patronul pentru voi este un țăran iar banii care ia încasat firma în decursul anilor sun direct pentru acest,,țăran ” nu pentru realizarea unor proiecte pentru binele comunității respective. Sinteză: – Problemă nu e cine primește lucrări de la comunitățile care vor să ducă la îndeplinire diferite obiective locale , adevărata realitate este dacă acele proiecte sunt realizate corespunzător și de bună calitate iar acei bani nu sunt aruncați de mântuială. În concluzie nu conteaza cine face lucrarea pentru că în final trebuie să o facă cineva iar pe logica dumneavoastră indiferent cine o face veniți cu cifre de bani încasați și duceți onorată asistența în eroare expuneți o anumită firmă și o ,înfierați „…în acest caz distinsul ,,Țăran „….

 2. Si nu e singurul caz. In perioada Fodor prumaria Sibiu a fist foarte prietenoasa cu anumite firme, niciodata prietenoasa cu cetatenii. Cat timp unii aveau potecile batatorite, pe altii parca avea nisiunea sa-i incurce.

 3. Vazut din afara articolul pare documentat dat redactorul habar nu are de achizitiile publice si nu stie ca Terra a avut mereu 3 sau 4 concurenti si a castigat licitatii datorita pretului mic ofertat. Diamna pri.ar a semnat contractele fiind conducatoarea institutiei a nu se intelege ca ar fi facut…..cadouri cu ďedicatie.Dansa semneaza contracte finalizate de directia Investitii .Oricum articol tendendentios scris si sponsorizat de inamicii din campanie ai FDRG

 4. E ușor a scrie versuri când nimic nu ai a spune !
  În viziunea dvs toate contractele pe bani publici ar trebui denunțate, toți investitorii anchetați și eventual condamnați pentru simplul motiv că au cutezat să contracteze lucrări finanțate din aceștia. Lucrurile nu stau însă așa, prezentarea tendențioasă a unor contracte care au schimbat – trebuie să recunoaștem – în bine fața Sibiului în toți acești ani este însă tot atât de condamnabilă cum sunt faptele de corupție.
  „Orice întreprindere se înființează în scopul aducerii de profit”. Însă profitul nu reprezintă valoarea totală a unui contract, fie el și din bani publici, ci ceea ce rămâne după ce scazi costurile totale ce decurg din execuția lucrărilor contractate : prețul materialelor, costurile cu amortizarea respectiv întreținerea utilajelor utilizate, plata salariilor angajaților angrenați în executarea lucrărilor contractate, dobânzile bancare ale sumelor obținute prin creditare pentru finanțarea activității (linii de credit pentru achiziționarea de materii prime, credite pentru achiziționarea de utilaje etc). Profitul rămas este la rândul lui supus impozitării și este sursă de bani la buget, cum și impozitele pe salarii sunt de asemenea sursă de bani la buget, taxa pe valoarea adăugată șamd, etc.
  Motivul pentru care firma din Orlat a fost nevoită să efectueze lucrări achizitionate în subantrepriză este acela că, fiind o firmă tânără și fără posibilități financiare nu ar fi întrunit condițiile impuse pentru participarea la licitație, anume rezultate economice anterioare, garanții în cazul nerespectării termenilor contractului, credibilitate scăzută deoarece nu au mai efectuat lucrări similare s.a., ăsta este motivul pentru care firma Vectra Services SRL Zărnești a participat în baza unei colaborări la licitația pentru contractarea unor lucrări mici, neinteresante valoric pentru ea, însă având asigurat un procent din valoarea contractului respectiv. Când o firmă de talia acesteia oferă garanții financiare fiți siguri că se asigură singură de seriozitatea firmei cu care subcontractează.
  Însă și Vectra Services este tot o intreprindere care a activat pe o piață extrem de volatilă, impredictibila și nesigură cum a fost cea din România postdecembristă, marcată de inflație galopantă generată de măsuri economice controversate luate pe bandă rulantă, corupție, criza economică fiind din 2008 fiind doar cireașa de pe tort. Despre falimentul acesteia :
  „Problemele firmei au început în al doilea semestru al anului trecut (2012) a observat că sunt perioade mai mari între momentul facturării şi momentul încasării sumelor respective, lichiditatea fiind puternic afectată, ceea ce a condus la acumularea de datorii, în special către bugetul statului.” Adică lucrări contractate cu efectuate cu finanțări obținute de la bănci , facturate însă neachitate de către stat ! Creditele neachitate către bănci au generat la rândul lor penalități ajungând ca datoria totală să depășească creanțele, și anume ceea ce firma ar fi trebuit să încaseze pe lucrări efectuate. Adică statul nu îți achită facturile dar te trimite în insolvență pentru datoriile pe care le ai la bugetul de stat !
  În ceea ce privește relația pe care o are o primărie cu o firmă, păi dacă firma asta efectuează în termen, la preț mic lucrări de calitate bună și mai e și o firmă locală, care are angajații din aceeași localitate, aduce indirect bani la bugetul local prin plata taxelor aici și nu aiurea prin paradisuri fiscale, nu văd de ce nu ar continua colaborarea cu acea firmă ! Aici e predictibilitatea de care vorbeam, firma își poate face calcule pe termen mediu și lung, poate asigura un loc de muncă stabil și sigur angajaților proprii, prosperă în interiorul comunității ceea ce nu poate fi decât un plus pentru comunitatea respectivă. Întrebare : care este logica unei primării sa atrbuie o lucrare din bani publici unei alte firme pentru un preț cu 5% la sută mai mic, să zicem, dar mai apoi să constate că de fapt costurile totale directe și indirecte (firma nu plătește impozitele local și vine cu proprii angajați, bunăoară) sunt mai mari, termenele nu sunt respectate în timp ce firma cu care a colaborat echitabil falimentează trimițând-și angajații, proprii tăi cetățeni în șomaj ? Nu merită firmele românești le acordăm șansa să crească așa încât să poată intra capabile și de la egal la egal în concurență cu firme de tradiție puternice din afară ?
  Nu faceți decât să evidențiați în mod absolut tendențios contracte avantajoase și profitabile ale primăriei Sibiu, contracte care au repus în final Sibiul pe harta Europei, fără să aduceți absolut deloc în discuție considerentele pentru care primăria a preferat colaborarea cu o firmă locală serioasă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *