2 milioane de lire despăgubire pentru un muncitor din Neamț care a rămas fără un picior într-o fabrică din Londra. Cum l-a ajutat un avocat român

Un muncitor român și-a pierdut un picior într-un accident dintr-o fabrică din Londra, iar firma a refuzat să-și admită vina. În plus, angajatorul nu avea nici asigurare, deși legea britanică i-o cere, potrivit Libertatea.ro

A intervenit Remus Robu, un avocat român din Londra, care preia cazurile compatrioților săi aflați în dificultate în urma unor accidente de muncă. Cinci ani au durat ”ostilitățile”, care s-au încheiat cu 2 milioane de lire despăgubiri pentru muncitorul român.

Avocatul Robu e în Marea Britanie din 1995 și a lucrat întâi într-un restaurant, apoi pe un șantier. Apoi a decis să devină avocat și a început facultatea. În paralel a lucrat ca translator la o firmă de avocatură, apoi și-a făcut stagiatura. Din 2015 este avocat și apără drepturile muncitorilor români care nu de puține ori dau față cu o politică discriminatorie a angajatorilor față de muncitorii din Est.

Remus Robu

Intervenție fără echipa de revizie

Era o zi obișnuită la muncă pentru Bogdan. Fabrica de ansambluri metalice bâzâia ca în orice zi. Apoi s-a oprit una din macarale. Și asta era ceva obișnuit. Și la fel de normal a fost pentru Bogdan să se cațere, așa cum a fost învățat de șefi, pe un stâlp unde erau întrerupătoarele, să le reseteze și să continue să muncească.

Dacă ar fi fost să fie respectate normele, ar fi trebuit să cheme echipa de revizie, dar asta însemna timp pierdut și bani pierduți pentru patronul britanic. Cât lucra pe stâlp, fără să știe că el era sus, un coleg a pornit o altă macara care i-a tăiat piciorul.

S-a dezmeticit la spital. Dar tot nu-i venea să creadă că nu mai are un picior, refuza să înțeleagă. Avea doar 25 de ani și venise într-o țară străină să-și facă un rost.

Avocat Remus Robu:

,,La momentul respectiv nici nu realiza ce s-a întâmplat cu el, pur și simplu trăia cu speranța că îi va crește piciorul la loc. Îmi aduc aminte când am mers să-l văd, am început să-i explic ce se întâmplă legal cu procesul, ce trebuie să facă, peste ce trebuie să ne uităm. Și acum când mă gândesc la momentul ăla îmi aduce fiori. Eu tot spuneam de proces și el mi-a zis: Remus, mie mi-e dor de o ciorbă cu mărar mult făcută de mama, la țară. Și ăsta e un semnal de alarmă pe care ți-l dă cineva pe care îl vezi pe patul de spital fără un picior și îți spune: voi aveți grijile voastre avocățești, dar pentru mine acum cel mai important lucru este ciorba făcută de mama”, povestește Remus Robu, cel care i-a devenit avocat și prieten de atunci.

145Distribuie:

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *